Dé grootste bingosite van Nederland!
Bingo Prijzen

Zelf een bingo organiseren: zo doe je dat!

Of het nu gaat om fysiek bingo of online bingo, bingo organiseren is niet heel ingewikkeld. Het grote verschil zit hem in de vorm van het bingo-evenement. Want in besloten kring, hoef je er slechts voor te zorgen dat je met vrienden en familie bingo kunt spelen. Bingo organiseren als vereniging heeft wat meer voeten in de aarde. Lees hier alles over hoe je bingo organiseert en wat de mogelijkheden zijn.

Ben je op zoek naar informatie over het organiseren van bingo op grotere schaal, dan is het belangrijk dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Niet iedereen kan zomaar een bingoavond organiseren waarbij betaald wordt voor de bingokaarten en prijzenpotten beschikbaar zijn. Lees hieronder meer over een Bingo organiseren.

Zelf bingo organiseren op grote schaal

Bingo is een kansspel en zoals dit met alle kansspelen het geval is in Nederland, zijn er ook aan dit kansspel regels verbonden. Deze zijn terug te vinden op de website van de Kansspelautoriteit. De regels betreffen het organiseren van bingo of Rad van Fortuin.

Neem een kijkje op deze pagina wanneer:

 • Je een bingo op locatie wilt organiseren, zoals een zaal waarbij een groep spelers betrokken is.
 • Er prijzen kunnen worden gewonnen bij de bingo.
 • De bingo niet in besloten kring plaats vindt.

Bingo organiseren in besloten kring levert geen problemen op. Je hoeft dat verder ook geen melding van te maken. Bingo spelen met vrienden en familie kan dus gewoon.

De voorwaarden voor het organiseren van bingo op grotere schaal betreffen:

 • De bingo wordt georganiseerd door een vereniging die minimaal 3 jaar bestaat en in Nederland gevestigd is.
 • Deze vereniging heeft een doel dat niets met de organisatie van kansspelen te maken heeft.
 • De totale prijzenpot mag ten hoogste € 1.550,- per bijeenkomst bedragen en maximaal € 400,- per ronde.
 • De vereniging meldt de bingo ten minste 14 dagen voorafgaande aan de bingo aan de gemeente waarin de activiteiten plaatsvinden. Daarbij meldt de organisatie de locatie en het tijdstip van de bingo activiteit.
 • De vereniging begrijpt dat de gemeente het recht heeft de bingo te verbieden of aanvullende voorwaarden te stellen waar nodig.

Online Bingo organiseren

Uiteraard is het organiseren van online bingo, zoals je dit bij bijvoorbeeld Tombola speelt, niet mogelijk. Dit is alleen weggelegd voor kansspelaanbieders met een vergunning afgegeven door de Nederlandse Kansspelautoriteit.

Wel is het mogelijk om een online bingo te organiseren in besloten kring. Daarbij vraag je de genodigden een telefoon of tablet mee te nemen.

Je kunt daarbij de Bingo Cards app installeren bijvoorbeeld. Dan kan iedereen meespelen met een digitale bingokaart. Online bingo in een ouderwets jasje zeg maar.

Ook kan de Bingo at Home app van pas komen om de nummers geheel willekeurig om te roepen. In dit geval heb je dus geen bingowiel nodig en geen papieren bingokaarten.

De ideale bingo

Wanneer je een bingo organiseert, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat deze bingo een succes wordt. Belangrijk is dus dat je genoeg spelers hebt. In principe heb je voor een bingo niet meer dan een paar spelers nodig.

Zo is er de spelleider die de getallen laat vallen en duidelijk omroept. Twee spelers zijn er nodig om niet vooraf al te weten wie de winnaar is. Maar echt spannend is het allemaal niet. Dus laten we zeggen dat een minimum van 8 tot 10 spelers toch wel het minimum is voor een spannende bingo.

In besloten kring betekent ook geen tientallen spelers, want dan begint het toch aardig op de organisatie van een groot kansspel te lijken. En dat is dus niet de bedoeling. Het aantal spelers voor de ideale bingo in besloten kring thuis is dus 8-10 spelers.

Bij een bingo in besloten kring in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of op een camping, hangt het aantal spelers af van het aantal inwoners en campinggasten. In dit geval kun je een maximum stellen aan het aantal spelers of inwoners vooraf laten aanmelden zodat je zeker weet dat je genoeg zitplaatsen en bingokaarten hebt.

Kies de bingovariant 

Nu we hebben vastgesteld hoe de ideale bingo in besloten kring eruit ziet, is het tijd om te bepalen welke bingovariant de voorkeur heeft.

De twee populairste bingovarianten in Nederland zijn:

Bingo 75
Dit is de kaart met 5×5 bingogetallen waarbij het kan zijn dat het middelste getal leeg is.

Bingo 90
Op deze kaart vind je 9×3 vakjes. Elke rij heeft vijf getallen verdeeld over de negen kolommen.

Hoe organiseer je bingo?

METHODE 1: Bingo in besloten kring

Stap 1: Verstuur de uitnodigingen

Alleen op een online bingo site, als Tombola bijvoorbeeld, kun je alleen bingo spelen. In principe, zou je ook fysiek alleen bingo kunnen spelen, maar de lol is er dan al snel vanaf.

De eerste stap voor het organiseren van een bingo is dan ook het uitnodigen van vrienden, familie, kennissen en/of buren.

En wanneer het spelen van bingo voor sommigen niet genoeg is om ze over te halen, dan kan een lekker hapje en drankje nog weleens toverwoorden zijn.

Stap 2: Check de bingo regelgeving

Hoewel we ook op deze pagina een overzicht geven van de regels die aan de organisatie van een bingo, is het verstandig zelf de website van de Ksa te raadplegen wanneer je een bingo organiseert die niet in besloten kring is. Een bingoavondje thuis kun je dus gewoon organiseren zonder dat je daarmee de wet overtreedt.

Stap 3: Koop de bingo benodigdheden

Zodra je weet of er voldoende bingoliefhebbers zijn, of liefhebbers voor een gezellige avond, is het tijd voor de echte voorbereidingen. Uiteraard geen bingo zonder de bingo benodigdheden. Daarvoor zijn de er de volgende mogelijkheden:

 • Koop de benodigdheden online
 • Maak de bingo benodigdheden zelf
 • Speel samen bingo online (iedereen brengt een mobiel of tablet mee)

Alle drie de mogelijkheden staan uitgebreid op deze bingo pagina beschreven.

Stap 4: Stel het prijzenpakket samen

Er zijn drie manieren om prijzenpakket samen te stellen, afhankelijk van het type bingo dat je organiseert. Zo zijn er de volgende prijzenpakketten te bedenken:

Prijzenpakket 1: Je koopt naargelang de verwachte inkomsten van de verkoop van je bingokaarten een paar prijzen.

Prijzenpakket 2: Je neemt de inkomsten van de bingokaarten en maakt naar aanleiding hiervan een prijzenschema.

Prijzenpakket 3: Iedereen neemt iets van een prijs mee en deze kunnen dan tijdens de bingoavond worden gewonnen.


METHODE 2: Bingo evenement organiseren

Stap 1: Check de voorwaarden

Wil je een bingo op grotere schaal organiseren en dus niet in besloten kring, dan komt er iets meer bij kijken.

Er zijn namelijk voorwaarden verbonden aan het organiseren van bingo. Is de bingo bedoeld voor een grotere groep en dus niet in besloten kring, zorg dan dat je aan de voorwaarden voldoet. Check de pagina van de Kansspelautoriteit voor het organiseren van bingo.

Stap 2: Maak de bingo bekend

Voldoe je aan de voorwaarden en ben je in staat een bingo op iets grotere schaal te organiseren. Zorg er dan voor dat je genoeg mensen uitnodigt om van de bingo een succes te maken. Mond op mond reclame en social media kunnen daarbij helpen.

Stap 3: Bingo benodigdheden aanschaffen

In dit geval komt een boodschappentas met pingpongballen niet echt professioneel over. Schaf dus een goedwerkend bingowiel aan waar de nummers een voor een uitvallen. Roep deze duidelijk om op de avond zelf.

Schaf bingoboekjes aan zodat spelers het gevoel hebben dat ze bij een goed geregelde bingo zijn aanbeland. Zorg ervoor dat er pennen of stiften beschikbaar zijn voor spelers om getallen weg te strepen.

Stap 4: Prijzenpakketten

Denk goed na of de doelgroep liever kans maakt op geldprijzen of op artikelen zoals een fles wijn of een keukenapparaat. Vermeld bij de aankondiging welke type prijzen er kunnen worden gewonnen.

Stap 5: Opstelling bingo

Houdt er rekening mee dat wanneer je een bingo organiseert waarbij een grotere groep spelers is betrokken, je tijdens de bingo zelf zorgt dat elke speler goed kan horen welke nummers er worden omgeroepen.

Laat de bingo ballen maar vallen, maar hoe?

Dit ligt er een beetje aan of je de bingo thuis in een klein gezelschap organiseert, op de camping of verzorgingshuis. Thuis kun je op alle manieren de nummers trekken. Je kunt de getallen zelfs nog op papiertjes schrijven.

Ook kun je een bende pingpongballen regelen en de bingogetallen op de ballen schrijven met een stift. Daarna is het grabbelen geblazen tot de bingo valt.

Zoals eerder al vermeld is er ook de mogelijkheid een bingo applicatie te downloaden genaamd Bingo at Home. Met deze bingo app hoef je verder dus geen bingorad of bingoballen aan te schaffen.

Maar bingo zou bingo niet zijn zonder dat bingorad, ook wel bingowiel genoemd. Het geluid van de balletjes in het wiel dat wordt rondgedraaid tot het volgende bingogetal eruit rolt. Het hoort er gewoon bij! Bij de ideale bingo avond hoort dus ook gewoon een bingowiel.

 

De bingokaarten

We komen steeds dichter bij die perfecte bingo, maar er ontbreekt nog een belangrijk aspect, namelijk de bingokaarten! Bij bingo organiseren hoort nu eenmaal ook het regelen van de bingokaarten.

En hoewel de Bingocards applicatie een handige oplossing is voor wie papier wil besparen of geen tijd heeft bingokaarten uit te printen, is de papieren variant natuurlijk wel een oude bingotraditie.

Niets mooiers dan die pen over je nummers halen nadat deze worden omgeroepen. Of als je professioneel gaat, het aanstippen van de getallen met een bingo dabber.

Gelukkig zijn de bingokaarten makkelijk online te downloaden en uit te printen zoals op onlinebingoclub.nl. Daar kun je gratis een set van 60 bingokaarten downloaden voor Bingo90 en Bingo75 en zelf uitprinten.

Bingo prijzenpakket samenstellen

Het winnen van prijzen is eigenlijk niet toegestaan, maar wat is de lol van een bingo wanneer je er niets mee kunt winnen. Ik kan me de campingbingo nog goed herinneren. Er viel van alles te winnen, maar ja het was dan ook een bingo voor jong en oud.

Hoe het prijzenpakket er uit komt te zien, hang dus vooral af van het type deelnemers. Wij kwamen met de volgende mogelijkheden om tot een prijzenpakket te komen:

 

Bingo prijzenpakket 1: Je koopt naargelang de verwachte inkomsten van de verkoop van je bingokaarten een paar prijzen. Je zorgt er dan voor dat de prijzen passen bij het type deelnemers. Dus is de bingo voor jong en oud, zorg er dan ook voor dat de prijzen voor jong en oud zijn.

Bingo prijzenpakket 2: Je neemt de inkomsten van de bingokaarten en maakt naar aanleiding hiervan een prijzenschema. Deelnemers kunnen dus geld winnen.

Bingo prijzenpakket 3: Bij een gezellige bingo met vrienden, familie of buren kan het leuk zijn wanneer iedereen iets van een prijs meeneemt. Deze kunnen dan tijdens de bingoavond worden gewonnen. Dit kunnen geinige prijzen zijn of prijzen gerelateerd aan een bepaald thema. Of je maakt er een cadeau recycle avond van waarbij iedereen een goedbedoeld cadeau meeneemt dat ze toch niet gebruiken. Wees echter voorzichtig dat de gever van het cadeau niet op de avond aanwezig is!

Bingo thema, hapje, drankje en muziek!

Je weet nu alles over bingo organiseren en wat erbij komt kijken. Maar het kan altijd beter, leuker, gezelliger! Denk aan een drankje, een borrelhapje en muziek bijvoorbeeld.

Wil je de bingo een onvergetelijk bingo maken, ga dan voor een thema! Ga voor de jaren 60, 70 of laat de jaren 80 weer tot leven komen.

Je kunt ook gaan voor een High Tea bingo of Alice in Wonderland. Of stem de bingoavond af op een land zoals Spanje, Italië, Mexicaans of Hawaii voor een warme zomeravond. Eigenlijk is alles mogelijk!

Hoe je evenement er ook uit komt te zien, vergeet vooral niet dat bingo voor gezelligheid staat.

Bingo organiseren – Veelgestelde vragen

Mag ik zelf een bingo organiseren?

Ja dat mag, maar zorg er dan wel voor dat het in besloten kring is. Een bingo op grotere schaal organiseren is alleen weggelegd voor verenigingen die langer dan drie jaar bestaan.

Wat is er nodig voor een bingo?

Belangrijk is dat er genoeg spelers zijn voor een spannende bingo. Daarnaast zorg je ervoor dat je een manier bedenkt, vaak in de vorm van een bingowiel, om de bingonummers te trekken. En uiteraard staan die nummers dan weer op de bingokaarten. Daarbij jeb je vaak de keuze uit twee bingovarianten, namelijk bingo 75 en bingo 90.